Mathall på Skøyen! Så kult!

I går åpnet Maschmanns Matmarked på Skøyen.

maschmanns-logo

Vi tok turen innom, men der var det så mye folk at det var vanskelig å bevege seg fritt i lokalet. Så kult!

Så vi tok turen tilbake idag. Mindre folk, men allikevel mange med handlekurv. For dette er akkurat det Skøyen trenger. Tilgang på nydelige råvarer, også på søndager. Brasseriet og baren åpner på torsdag, så da kan vi også gå dit for å spise. Eller ta et glass vin.

Men i dag handlet vi for det meste grønnsaker. Eller kanskje jeg skal si blåsaker? – Blå poteter og blå gulrøtter. For her er utvalget langt utover det vi vanligvis finner i en dagligvareforretning.

Blå grønnsaker

Antocyanin
Jeg har tidligere skrevet om rosa/lilla brokkoli. Alt av frukt og grønt med blålig farge inneholder et stoff som heter antocyanin. De første gulrøttene var rødlilla i fargen og stammet fra Afghanistan. Herfra spredte de seg med den arabiske urte- og legeplantetradisjonen via Maurerne og inn i Spania og Europa. Gulrot var del av kostholdet i det gamle romerriket og veksten ble mer vanlig nordover i Europa etter hvert. Den søte gulroten (Daucus carota L) vi kjenner i dag, oppstod først på 1800-tallet som et resultat av foredling i Nederland. Og de endte opp med den oransje fargen av politiske grunner. På 1600 tallet begynte nederlandske bønder å dyrke fram oransje gulrøtter som en hyllest til William av Orange, som kjempet for Nederlansk uavhengighet. Den friske, oransje fargen kommer av betakaroten, som forøvrig blir til vitamin A i kroppen vår. Ikke så dumt.

Men fraværet av blåfarge skyldes faktisk en mutasjon i antocyanin syntesen. Antocyanin er antioksidanter og er derfor å oppfatte som supermat. Bra for det meste. Det samme stoffet vi finner i blåbær, og som beskytter for eksempel hjerte og blodårer mot skader.

Antocyanin har også blitt benyttet som fargestoff, som er tydelig på mine fingre.

Blå fingre

Heldigvisvis er denne fargen pH avhengig, og en rask vask i sitronjuice fjerner fargen.

Men hva lagde jeg av dette?

Potetchips som jeg serverte sammen med hjemmelaget tomatsuppe.

Til fire porsjoner:
1 boks cherrytomater på boks (fra Maschmanns Matmarked)
1/2 rødløk (inneholder antocynaniner)
1 seleristang
2 hvitløksbåter
olivenolje
1 ss timian
1 ss tomatpurré
5 dl kyllingkraft
salt
cayennepepper

tomat på boks

Løk, seleri og hvitløk finhakkes og freses i olje til det er mykt. Tomater tilsettes sammen med timian, tomatpurré og kyllingkraft. La det hele småkoke i 30 minutter. Smakes til med salt og litt cayennepepper. Glattes med stavmikser og server.

tomatsuppe

Og gulrøttene havner i matboksen i morgen.

Men en ting er sikkert: Her kommer jeg til å fortsette å handle. Nå er det ingen grunn til ikke å ha ferske råvarer også på en søndag:-)

hjertepotet

Fjellmandel med hjerterom:-)

One thought on “Mathall på Skøyen! Så kult!

  1. Pingback: Granita av rød appelsin | mstabell

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s