RAW FOOD

Raw food, eller rå mat som noen kanskje vil si på norsk, er noe av det mest trendy å spise akkurat nå. Kanskje ikke akkurat førstevalget hos en A4 barnefamilie i tidsklemma, men skal du imponere venner eller forretningsforbindelser er det ikke dumt å sette fram råe vårruller eller sashimi.

Dessverre viser en nyere studie at vi mennesker ville måtte tilbringe mer enn 9 timer daglig for å spise om vi skulle få i oss nok energi fra rå mat alene for å fore våre store hjerner. En studie publisert i PNAS viser at eneste måten vi kunne utvikle våre store hjerner på var ved å koke maten.

Å koke mat er en effektiv måte å gjøre maten enklere og mer effektiv å fordøye, og kaloriene kan mer effektivt fordøyes. Koking reduserer også energien nødvendig for å fordøye maten. I studien kom de fram til at størrelsen på hjernen er direkte koblet til antal nevroner i hjernen, og at antall nevroner er direkte korrelert med mengde energi (eller kalorier) nødvendig for å fore hjernen. En apes diett i naturen avviker fra en moderne RAW food diet, der mennesker får i seg det nødvendige antall kalorier ved å prosessere den råe maten i en blender og tilsette proteiner og andre næringsstoffer. Ved å koke maten vår klarer vi derfor altså å omgå grensen for hvor mye tid vi må bruke på å spise hver dag.

Det er altså en øvre grense for hva primater kan få av energi fra uprossesert mat.

Samtidig vet vi at enkelte grønnsaker er sunnere rå enn kokt. Som brokkoli.

Det viktigste er å spise frukt og grønt. Og om man koker det smaker det bedre. Og sannsynligheten for at det blir spist er større. Det er jo hele poenget.

Men uansett det skal jo nytes. Og her er en oppskrift på rabarbragrøt fritt gjengitt kokenboken RAW fra teamet bak Funky Fresh Foods

2-3 stilker rabarbra (jeg kuttet ned min rabarbra i sommer og stappet i fryseren)
1 stilk stangselleri
1 pære (denne var overmoden, super måte å utnytte den på)
1 ts kanel
1 ss linfrø

Kjøres i en blender til det har en grøtaktig konsistens. Nytes til frokost.

Eller som et lite og godt mellommåltid. Rabarbra og kanel er udødelige sammen. Og gjett hva: Kanel er også kreftforebyggende!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s